2017. augusztus 27., vasárnap

Vasúttörténeti park, zsámbéki rakétabázis

Az alábbi bejegyzésben szeretnék számotokra egy rövid fényképes áttekintést nyújtani két érdekes hazai parkról, ahol volt szerencsém a napokban megfordulni.

Vasúttörténeti park

Gőzmozdonyok

           
A Budapest-Esztergom vasútvonal mentén található park helyén egykoron Fűtőház működött. Itt állomásoztak az akkor még nem látogatható leselejtezett gőzmozdonyok, és régi vasúti kocsik. A terület Vasúttörténeti Parkként 1999 óta üzemel. Több mint 100 vasúti jármű parkol itt: gőzmozdonyok, sínautók, kézi- és motoros hajtányok, hómaró gépek, gőzdaruk, mérőkocsik, villamos mozdonyok. A 34 állásos, 1911-ben épült Fűtőház egyik csarnokában személykocsi különlegességek láthatóak. A mozdonyok és kocsik megtekintése mellett, hajtányoztunk, kipróbáltuk a fordítókorongot, és kétszer is felültünk a kerti kisvasútra. Összességében sok érdekes, és különleges járművel ismerkedhettünk meg, egy rendkívül jól elrendezett, szépen karban tartott helyszínen. Minden egyes jármű neve, és jellegzetességei ki voltak táblázva. A park számos egyéb izgalmas programnak is helyszínt szokott adni, például most volt nemzetközi ásványkiállítás is a területén.

375.1032 mozdony

Részletek

Sínautó
Személykocsi pályaudvarral

Az egykori Fűtőház

Zsámbéki rakétabázis - védett 20. századi műemlék, erőd

            Az 1970-es években épült ki egy Budapest légterét védő gyűrű, aminek részét képezte a 15 hektáros zsámbéki rakétabázis. A komplexum alapja hatszög alakban rendezett. A csúcsokon voltak a rakétaindító állások, középen pedig egy magas betongyűrűvel védelmezett radarállomás. A hat rakétaindító állás mellett volt három készenléti fedezék, ahol töltött rakétákat hordozó nyergesvontatók állomásoztak. A radarállomás közelében lévő hatállásos nyitott fedezék falain még ma is olvashatóak általános katonai utasítások.

Zsámbéki-medence, kilátás a 2.sz. készenléti rakéta fedezék közeléből

            Erről a rakétabázisról rövid fennállása alatt éles rakétaindítást szerencsére nem kellett végezni. A rendszer vegyes hatótávolságú rakétákkal volt felszerelve, amik 500 m-től közel 260 km-ig terjedő körben nyújtottak légvédelmet.

            A korábban szigorúan titkos katonai objektum jelenleg színházi, művészeti, kulturális bázisként, és 2006 óta múzeumként is üzemel.

            A természet eléggé átvette az irányítást a terület felett. A kiállított járművek, amik zöme sajnos nem volt leírással ellátva, helyenként térdig érő virágos mezőben állnak, sokban darazsak is élnek. Számomra leginkább a hadi kiállítás volt érdekes, s az, hogy a háborús roncsokat mire is használja a leleményes ember. 

Katonai járművek